“TÜRKİYE CAFERİLERİ VAKFI”
Dünü ve bu günü ile Türkiye Caferileri Vakfını kısaca bir tanıyalım.
2006 yılında “Halka hizmet Hakka hizmettir” sloganı ile Kocaeli Ehli Beyt Derneği olarak faaliyetlerimize başladık ve ardından isim değişikliği yaparak Caferi ve Ehl-i Beyt derneği adını aldık. Büyük, güçlü bir potansiyele sahip olan ama dağınıklığı ve resmi bir isim altında birleşemediğinden, zayıf ve gözden ırak olan Caferi toplumunu tanıtma adına sağlam ve güçlü adımlar atmaya başladık. Sadece Darıca bölgesinde yaklaşık 10bin civarında Caferi vatandaşımızın bulunduğunu hatırlatmakta fayda görmekteyim.
Fakir ailelere ayni ve nakdi yardımlar ve maddi durumu zayıf öğrencilere burs ve kırtasiye malzemeleri ile yardımlarımız sürekli artarak devam etmiştir.
İlk olarak kiralık bir dairede başlayan çalışmalarımız şu anda 5 katlı 2500m2 kullanım alanlı kültür merkezimizde devam etmektedir.
Bünyemizde kurmuş olduğumuz “İmam Muhammed Mehdi (a.s.) Kuran Kursunda” şu ana kadar binlerce kadın, çocuk ve genç Kuran ve dini alanlarda eğitimlerini tamamlamış bulunmaktadır ve eğitimlerimiz aynı hızıyla devam etmektedir.
Bizler bununla da yetinmeyerek Kocaeli büyükşehir belediyesi ile işbirliği yaparak binamızın iki katında “KOMEK” kurslarını açarak yüzlerce vatandaşımızın mesleki eğitim alanında hizmet almalarına vesile olmaktayız.
Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Halk Eğitim ile işbirliği yaparak onlarca vatandaşımızın mesleki alanlarda eğitimlerini tamamlayarak gerekli sertifikalarını almalarına yardımcı olmanın memnuniyetini yaşamaktayız.
Özellikle her yıl Muharrem ayının onuncu gününde yapmış olduğumuz “Aşura ve Şehitlerini Anma Merasimi” binlerce Ehl-i Beyt dostunu bir araya getirmekte ve tüm İslam âleminin ortak müştereklerde bir araya gelebileceğini ispat etmenin ve bu konuda öncülük yapmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Bu merasimde bağışladığımız yüzlerce kan ile birçok hayatın kurtulmasına vesile olduğumuzu düşünmekteyiz.
Vakfımız Caferi vatandaşların Hac ibadetleri başta olmak üzere Umre, Kerbela, Meşhed gibi dini ziyaretlerini yerine getirmelerine yardımcı olmaktadır.
İran'da okuyan Caferi âlimlerin oradan almış oldukları yüksek öğrenim diplomalarının Türkiye'de geçerli olması için Yüksek Öğrenim Kurumu ile resmi görüşmeler yapmış ve denklik sorununu ortadan kaldırmış bulunmaktayız.
Ve daha birçok faaliyet ki; sözlerimin uzamaması ve sizleri yormamak adına onların izahından vazgeçiyorum.
Ama kurmuş olduğumuz kısa adı TÜRCAV olan “Türkiye Caferileri Vakfı”; Türkiye’de Caferilerin mezhebi kimliğini taşıyan ve bu ad ile kurulan ilk ve tek resmi vakıf olma hasebi ile çok önemlidir. Bu güne kadar hükümet ile yapmış olduğumuz görüşmelerde “Caferilerin her hangi bir vakfı var mı?” soruları üzerine bir vakıf kurma ihtiyacını his ettik ve konu ile ilgili çalışmalara başladık.
Bir adım daha öne atarak vakfın başına “Türkiye” kelimesini talep etmeye karar verdik, elbette bildiğiniz üzere bu içişleri bakanlığının özel izni ile ancak gerçekleşebilir. Ve çok şükür yaptığımız çabalar ve temiz geçmişimiz sayesinde “Türkiye” kelimesini almayı başardık.
Bundan sonra dernek adı altında yapmış olduğumuz tüm çalışmaların fazlası ve daha güçlüsünü vakıf adına yapmaya çalışacağız. Maddi durumu zayıf vatandaşlarımıza ve özellikle öğrencilerimize burslar, maddi ve manevi yardımlarımız artarak devam edecektir. Türkiye’de Caferi mezhebinin daha iyi tanınması amacı ile devlet ve özel kuruluşlar ile işbirlikleri yapmaktayız.
Vakıf senedimiz çok geniş olup bazıları şunlardır: " Kurs, seminer, konferans, panel, açık hava toplantıları ve gösterileri gibi eğitim ve kültürel faaliyetlerde bulunmak, konu ile ilgili yurt içi ve dışından misafirler ve konuşmacılar getirmek; Öğrencilerimize özellikle fakir ve kimsesiz olanlara öğrenim yardımında bulunmak ve burslar vermek, okul, dershane, köy evi, camii, mescit, kuran kursu, kültür merkezi, kütüphane, hastane, sağlık ocağı, yurtlar, gibi yerler yapmak ve işletmek, gazete, dergi ve kitap gibi basın yayın organları yayınlamak; Caferi inancının toplum içinde daha iyi anlaşılması ve gelişmesi amacı ile kurslar, seminerler, konferanslar, paneller, açık hava toplantıları ve gösterileri gibi eğitim ve kültürel faaliyetlerde bulunmak... ve daha bir çok faaliyet alanları.
Vakıfın yönetim kurulu: Başkan Yahya Kemal UTAR, Başkan Yard. Opt. Dr. Atakan ÖZKAN, Başkan Yard. Alirıza UTAR, Genel Sekreter Hasan APAYDIN, Muhasip Üye Sayit YAĞCI.
TURCAV Burs Başvuru Formunu PDF formatında bilgisayarınıza veya telefonunuza indirmek için: